رایحــه درمـانی جزء قدیمی ترین درمان هاست. گفته شده که به طور سنتی مصریان از روغنهای خوشبو برای ماسـاژ و درمان بیماریهای گوناگون نیز استفاده میکردند. در دوران شیوع طـاعون بسیاری از افراد جهت جلوگیری از انتشار این بیماری روغنهای معطر را میسوزاندند؛ زیرا اعتقاد داشتند که بوی خوش، طاعون را ریشه کن میکند.
این روش از دو طـریق عمل می کند:
۱) روش مستقیم:
تحریک کننده های اعصاب بویایی در واقع بوهایی هستند که که می توانند از طریق دستگاه عصبی سبب تحریک شدن و در نتیجه فعال شدن غدد درون ریز شوند که این عمل باعث می شود که پیک های شیمیایی-عصبی مانند آدرنالین و ایندورفین و… که نقش زیادی در تنظیم تعادل بدن دارند سـاخته شوند و در نتیجه تعادل در بدن ما ایجـاد می شود و عدم تعـادل ها از بین می رود.
۲) روش غیر مستقیم:
با استنشاق یک بو مرکز حافظه ی بویایی فرد فعال شده . در این قسمت هر بو، همراه با حس ما نسبت به آن بو ذخیره شده (اغلب حالتی که اولین بار با احساس یک عطر به ما دست داده) . وجود چنین مرکزی در مغز سبب می شود که یک بو به نظر ما خوب و دیگری بد باشد.
بعد از فعال شدن این بخش و به دنبال آن، دستگاه لیمبیک پیک های شیمیایی آزاد می کند و شما احساسی را پیدا می کنید که اولین بار با تماس با این بو پیدا کرده بودید و در نتیجه ما احساس خوب و یا بد خواهیم داشت و اگر ما برای درمان از مواد معطری استفاده کنیم که حالتی خوب در بیمار ایجاد کند می تواند سبب درمان شود.
به طور کلی این درمان روانشناسی و درمان فیزیکی را تواما دارد و با کمک به بدن و ذهن به درمان بیماران کمک می کند.
● چگونه از این روش استفاده می شود؟
به این روش ،بهبود با لذت نیز می توان گفت . زمان خاصی برای استفاده از این درمان بیان نشده و عطرهای مورد استفاده را می توان به صورت اسپری در محیط زندگی فرد بیمار پخش کرد.
برای مثال چند عطر و موارد استفاده ی آن را معرفی می کنیم :
اسانس رز:
این اسانس یکی از اسانس هایی است که به سختی بدست می آید زیرا که به طور مثال ۶ تن گلبرگ رز تنها ۱ کیلو گرم اسانس یا روغن معطر می دهد. با الکل یا حلال ها، عصاره گیری می شود واین روش دو مزیت دارد یکی اینکه روش ارزانی است ودوما اینکه به بوی گلبرگ تازه نزدیک تر خواهد بود.
از بوی رز در روان درمانی ها استفاده می شود زیراکه حس هارمونی و امنیت در بدنمان ایجاد می کند و به ما کمک می کند تا به غرورمان مسلط شویم. انرژی دوست داشتن در فکر و فعالیت هایمان ایجاد می کند و در کل به قلب ما انرژی تازه می بخشد.
از سقط جنین ها جلوگیری می کند، گرفتگی های عضلات و خونریزی ها را متوقف می کند، مشکلات قائدگی و یائسگی را حل می کند و بهترین حمابت کننده ی روانی در دوران حاملگی است که بسیار بهتر از حمابت کننده های فیزیکی عمل می کند.
اسـانس لیمو ترش:
این عطر از پوست لیمو ترش بدست می آید .و سبب بهبود قدرت تمرکز در افراد و نیرو بخشیدن به فعالیت های ذهنی وتحریکات عصبی می شود.
عطر لیمو ترش عطر قابل توصیه برای محیط های کار است زیرا که جو محیط کار را آرام می کند و باعث می شود که از اشتباهات انسانی پیشگیری شود همچنین خستگی ، تنبلی و استرس را از بین می برد و ایجاد ارتباط را در محیط کار آسان تر می کند.
مانند دیگر اعضای خانواده مرکبات ،لیمو ترش در ضد عفونی کردن محیط قدرتمند است و در درمان کم خونی، اسهال، فشارخون بالا ، کلسترول بالا ، رماتیسم، بی اشتهایی، سردرد ، خارش و آسم موثر است.
اسـانس وانیل:
این اسانس از دانه های گیاهی که در ماداگاسکار و اندونزی رشد می کند گرفته می شود خاصیت درمانی برای پوست دارد به همین دلیل در ساخت وسایل آرایشی از آن استفاده می شود.
از نظر روانشناسی داروی ضد افسردگی است زیرا که با بوییدن عطر آن احساس آرامش در افراد ایجادمی شود.
همچنین از نظر فیزیکی نیز فوایدی را به همراه دارد که می توان از آنها خاصیت ضد درد بودن را نام برد.
بررسیها نشان می دهد، بوییدن رایحه درخت سدر، گل رز، یاسمن و چوب صندل برای رفع پرخاشگری و ستیزه جویی مناسب است.
انــواع مختلف رایحـه درمـانی به شـرح زیر اسـت:
۱) کـمک به افزایش حافظه: انواع مرکبات، ریحان، نعناع، پونه وحشی، فلفل قرمز و چوب سرو
۲) درمــان سردرد: بابونه رومی، انوع اسطوخودوس و رز
۳) رفع اختلالات خـلق و خوی: ریحان، شمعدانی، گل طاووسی، یاسمن، کاکائو، بابونه رومی، نرگس، انواع رز و اسطوخودوس
۴) رفع اسـترس و اضـطراب: پونه کوهی، انواع بابونه، چوب رز، درخت سدر، دارچین، چوب صندل، یـاسمن، گل یلانگ یلانگ
۵) ضعف مدیریتی و عدم توانـایی در انجام کارها: پونه، رزماری، انواع نعناع و زنجبیل
۶) درمـان کـمرویی: روغن یاس، بهارنارنج و مرزنگوش
۷) شک و تردید: لیمو، گریپ فروت، انواع نعناع و چوب سرو
۸) رفع استرس و کـابوس شبانه: بابونه رومی، اسطوخودوس، انواع رز، چوب صندل و بهارنارنج
۹) درمـان وسـواس: بابونه رومی، بهارنارنج و زنبق
۱۰) کـاهش علایم افسردگی: بابونه رومی، ریحان، شمعدانی، گریپ فروت، انواع اسطوخودوس، ملیسا و بهارنارنج
۱۱) کـاهش حواس پرتی: عطر لیمو، ریحان و ملیسا
۱۲) رفع افسردگی پـس از زایمـان: رز، چوب صندل و بهـارنـارنج
گــــــالـــری فـــرانــــس پـــاریـــس؛ فروشگاه عطر و ادکلن.